Schrijf je nu in voor:
Lezing Genetica en Gedrag

Doelgroep:
(semi)professional
Ervaring:
N.v.t.
Leeftijd:
Minimaal 18 jaar.
Duur:
1 dag van 10.00 tot 16.00 uur.
Inclusief:
Koffie, thee, lunch, lesmateriaal en een certificaat.
Prijs:
€ 145,00 (excl. BTW)
Nascholingspunten:
CKI: 20 B
NVGH: 4
SPPD: 5

Lezing Genetica en Gedrag

Honden gedragen zich anders dan wolven. Elk hondenras gedraagt zich ook weer anders. Dit gedrag zit in de genen. Je zou verwachten dat als je gedrag verder wilt veranderen, je enkel maar hoeft te selecteren. Zo simpel is het echter niet! Vaak wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt of zelfs andere problemen geïntroduceerd. Waar ligt dat aan? Pieter Oliehoek van Dogs Global vertelt over de genetica en gedrag van de hond, van wolf tot huidige rashond.

Hoe komt het toch dat gedragingen binnen een ras zo kunnen verschillen? Wil je een ander gedrag? En zo ja, hoe kan je hier dan het beste voor zorgen? Wat is de rol van genetica? Gedragingen zijn vaak niet één eigenschap. Veelal zijn meerdere genetische factoren betrokken, zoals aanleg van zenuwbanen en verschillende hormoonklieren. Hoe uw eigen hond zich gedraagt heeft ook nog te maken met hoe de hond opgroeit of sterker nog, wat er al in de baarmoeder gebeurt. Dit maakt het bepalen van de genetica van gedrag zo complex. En nog ingewikkelder: hoe je moet selecteren op gedrag.

Aan de orde komen:
• Hoe komen we van de wolf tot de hond?
• Hoe komen van de hond tot hondenrassen?
• Wat weten we nu al van genen die betrokken zijn bij gedrag?
• Hoe erfelijk is gedrag eigenlijk?
• Hoe vinden we welke genen betrokken zijn (GWAS)?
• Is het mogelijk om voor of tegen (on)gewenst gedrag te selecteren?

Let op: hoewel er wel een aantal interessante voorbeelden zijn, is nog relatief weinig bekend van erfelijkheid van gedragingen. Deze cursus gaat hoofdzakelijk in op genetische achtergrond van ontstaan van gedrag in het algemeen en de mogelijkheden van selectie op gedrag.

Kortom een zeer interessante dag voor (aankomend) fokkers, kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten.

Over Pieter Oliehoek

Dr. ir. Pieter (P.A.) Oliehoek bevindt zich in de wereld van de hondenfokkerij vanaf zijn 11de jaar. Vanwege zijn liefde voor roofdieren is hij biologie gaan studeren in Wageningen, waar hij twee stages heeft doorlopen die de genetica van de hond onderzocht. Voor de IJslandse Hond heeft hij de gehele wereld populatie geanalyseerd, waarna zijn passie voor behoud van rassen, niet meer uit te doven was. Hij was betrokken bij de eerste jaren van de oprichting van de Icelandic Sheepdog International Cooperation (ISIC – www.icelanddog.org). Na drie jaar in de ICT te hebben gewerkt, ging hij terug naar Wageningen waar hij een promotieonderzoek heeft afgerond op het behoud van genetische diversiteit van zeldzame huisdierrassen en bedreigde diersoorten in gevangenschap. Hij ontving in 2009 zijn doctoraal en is sindsdien betrokken bij projecten bij dierentuinen waar hij theorie van genetica toepast op de dagelijkse praktijk. Sinds 2018 is heeft hij zich volledig gestort op de hondenfokkerij en heeft Dogs Global (www.dogsglobal.com) opgericht. Dogs Global heeft als doel de gezondheid van honden te verbeteren door middel van het delen van informatie.

 

Data

  • Oct
    05
2020
Inschrijven

Data onder voorbehoud; De Martin Gaus Academie behoudt zich het recht voor om in geval van ziekte van de docent of andere overmacht de data te wijzigen.

Schrijf je nu in voor:
Lezing Genetica en Gedrag